Vodič za ekonomičnu vožnju
30 SAVETA ZA 30% NIŽU POTROŠNJU


Rubrika: SAT Plus 286
Datum izdavanja: 29.03.2012

„Od noćas će gorivo na našim benzinskim pumpama opet poskupeti.“ Ovakva vest više i nije vest, budući da je čujemo svaki drugi, treći dan. U ovom specijalnom dodatku ne bavimo se razlozima poskupljenja, nego testiranjima i merenjima dolazimo do rešenja kojima se može potrošiti manje goriva. Naime, vozači ne mogu da utiču na cenu goriva, ali promenom stila vožnje, izbacivanjem loših navika i pravilnim održavanjem vozila mogu potrošnju barem malo da smanje. Na stazi centra NAVAK proverili smo kako se i koliko može uštedeti pravilnom tehnikom vožnje, a rezultati koje smo dobili potvrdili su da vozač i te kako utiče na troškove. Ako vam samo pomenemo, a na sledećih 16 strana i dokažemo, da jedan isti automobil sa prosečno velikim i snažnim benzinskim motorom može u proseku da troši i 6,4 l/100 km ali i 26,8 l/100 km, jasno vam je da je između ovih krajnosti velika razlika – a samo od stila vožnje zavisi kojim će granicama vozač biti bliži.

Dakle, predstavljamo dodatak prepun jednostavnih pravila koja štede novac. Iako ni ona ne utiču na cenu goriva, malo-pomalo, mogu uštedeti mnogo.

SPECIJALNI TESTOVI POTROŠNJE GORIVA

Testove smo obavili na stazi centra NAVAK, dužine 3.000 metara sa 12 krivina, koja nam je omogućila različite uslove vožnje kakvi se sreću u svakodnevnom saobraćaju. Test-vozilo bilo je tojota „auris“ sa atmosferskim benzinskim motorom od 1.6 litara, sa 132 KS. Kako bismo eliminisali greške u merenjima koje nastaju zbog različitih stilova vožnje, iste testove ponavljala su najmanje tri različita vozača. Temperatura vazduha bila je 23° C. Iako smo pri merenjima dobili podatke o prosečnim potrošnjama, nas su više zanimale razlike i uštede koje se mogu postići, kao i provere nekih tradicionalnih mišljenja i odomaćenih navika vozača.